Η αλήθεια είναι πως το Πάσχα μάς ξυπνάει έντονα αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και δη τα χρόνια στο χωριό. Μία από τις αναμνήσεις που έχουμε, είναι μετά το πασχαλινό τραπέζι κι αφού έχουμε φάει όλοι τον αγλέορα, να έρχεται η ώρα του γλυκού.

Γιατί, μπορεί να αισθανόμασταν πάντα σκασμένοι στο φαγητό, όμως, κατά έναν μαγικό τρόπο, πάντα υπήρχε χώρος για το γλυκάκι. Εμείς τα παιδιά περιμέναμε πώς και πώς την Κυριακή του Πάσχα για να φάμε το πρώτο μας παγωτό και να ξεκινήσει το μέτρημα για το καλοκαίρι που ερχόταν. Τι και αν οι μανάδες φώναζαν να μη φάμε παγωτό γιατί ήταν τα περσινά και θα μας έπιανε η κοιλιά; Εμείς, τρέχαμε στο μπακάλικο της γειτονιάς για παγωτό.

Ωστόσο, πάντα υπήρχε χώρος και περίοπτη θέση στο τραπέζι και στην κοιλιά μας, για τις λατρεμένες πάστες που έβγαιναν μετά το φαγητό: ποντικάκια και σεράνο! Ολόφρεσκιες, με σιρόπι τόσο όσο, σοκολάτα απίστευτη και γεύση που μέχρι και σήμερα δεν ξεχνιέται. Τα κουταλάκια του γλυκού «έπαιρναν» φωτιά και όλοι πέφταμε με τα μούτρα στις πάστες σαν να μην υπάρχει αύριο.

Είμαι σίγουρη πως κι εσείς έχετε ανάλογες αναμνήσεις από το Πάσχα των παιδικών σας χρόνων. Όπως είμαι σίγουρη ότι τα ποντικάκια και η σεράνο είναι τα γλυκά που σας ταξιδεύουν πίσω σε εκείνα τα όμορφα χρόνια. Κι επειδή μάς πλημμύρισαν οι αναμνήσεις, λέμε να πάμε να πάρουμε τα αγαπημένα μας γλυκά. Αν κι εσείς έχετε την ίδια ιδέα, δείτε παρακάτω σε ποια ζαχαροπλαστεία θα βρείτε τα καλύτερα ποντικάκια και σεράνο, όπως ήταν παλιά: ολόφερεκα και γευστικά.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Ο παράδεισος των αυθεντικών vintage γλυκών. Αν βρεθείτε στον χώρο, οι μυρωδιές και μόνο θα σας ταξιδέψουν πίσω στα παιδικά σας χρόνια. Στους αδελφούς Ασημακόπουλους θα βρείτε τα καλύτερα ποντικάκια της πόλης, αλλά και τις λατρεμένες σεράνο. Εδώ, έχει και την σωστή τη νουγκατίνα που δεν μπορείς να της πει όχι.
Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια

Saray

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οι γονείς των ιδιοκτητών άνοιξαν το 1968 το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο βάζοντας στα γλυκά τους τα μυστικά που έφεραν από την Πόλη. Και μπορεί, στο Saray τα σιροπιαστά γλυκά να είναι το μεγάλο ατού, όμως ο κρυμμένος άσος, είναι τα αφράτα του ποντικάκια.
Λευκωσίας 45, πλατεία Αμερικής

Désiré

Το παλαιό ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι από το 1962 σερβίρει εξαιρετικά γλυκά, με αποκορύφωμα τη σεράνο του. Δεν πηγαίνει πίσω, όμως και η σοκολατίνα του Désiré, με γλυκιά μους με νότες καφέ.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι

Στέλιος Παρλιάρος

Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει από τις καλύτερες σεράνο της πόλης και μια δοκιμή θα σας πείσει. Δεν είναι τόσο «λιγωτική», όπως παλιά και θα τη βρεις σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, αλλά σίγουρα η γεύση της θα σε ταξιδέψει πίσω. Και θα σε ξαναφέρει στο Κολωνάκι.
Ηροδότου 24, Κολωνάκι

Tillas

Εδώ, έχουμε το «με ένα σμπάρο», καθώς στο ζαχαροπλαστείο Tillas στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρείτε την πιο πληθωρική και λαχταριστή πάστα σεράνο, αλλά και τα πιο ολόφρεσκα ποντικάκια σε γενναίο μέγεθος, με μεγάλα αυτάκια και ουρίτσα, έτσι για να θυμηθούμε και το παιδικό δίλημμα: τι να φάμε πρώτα, αυτάκια ή ουρίτσα;
Αγ. Τριάδας 2, Ν. Φιλαδέλφεια