Σαν σήμερα το 1991 πραγματοποιείται ο 36ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιταλία. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι του Ανδρέα Μικρούτσικου «Άνοιξη», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Σοφία Βόσσου καταλαμβάνει τη 13η θέση.

Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ωστόσο μία αναποδιά της τελευταίας στιγμής έφερε μη αναμενόμενη βαθμολογία. Ο σαξοφωνίστας της ορχήστρας αρρώστησε ξαφνικά λίγες ώρες πριν την εμφάνιση και αντικαταστάθηκε από κάποιον λιγότερο έμπειρο, που δεν ήξερε καλά και το τραγούδι.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, το τραγούδι συγκέντρωσε 36 βαθμούς και πήρε την 13η θέση στο διαγωνισμό αλλά την πρώτη στις καρδιές μας. Έκτοτε, το θυμόμαστε συχνά την εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια ή κάποιος νέος έρωτας.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

589: Συνέρχεται στο Τολέδο η Τρίτη Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, που καταδικάζει τον Αρειανισμό, αλλά εισαγάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το filioque, που θα προκαλέσει αρκετά αργότερα το Σχίσμα, ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό Χριστιανισμό.

1886: Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την Αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται 8 αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Οι Αρχές ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας ανυπολόγιστο αριθμό διαδηλωτών.

1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1924: Πραγματοποιείται η έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Χίτλερ

1941: Ο Αδόλφος Χίτλερ εξυμνεί την ανδρεία των Ελλήνων. Σε λόγο του που εκφωνεί στο Ράιχσταγκ, αναφέρει: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους, τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία».

1942: Αρχίζει η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με επίθεση αεροσκάφους από αμερικανικό αεροπλανοφόρο εναντίον ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στη νήσο Τουλάγκι στα νησιά Σολομώντα. Οι δυνάμεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου είχαν εισβάλει στη νήσο Τουλάγκι την προηγούμενη μέρα.

1949: Σημειώνεται η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού. Αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα της Τορίνο συντρίβεται στον λόφο Σουπέργκα κοντά στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 31 άνθρωποι, 18 από τους οποίους συγκροτούν την αποστολή της μεγάλης «γκρανάτα» με τους 10 διεθνείς.

1953: Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

1955: Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.

1967: Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ, Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1970: Η Εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει άλλους έντεκα στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους «Ohio».

1972: Στην Αθήνα, καταδικάζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο, πριν 25ετία.

1991: Διεξάγεται ο 36ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιταλία. Η χώρα μας μετέχει με το τραγούδι του Ανδρέα Μικρούτσικου «Άνοιξη», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Σοφία Βόσσου καταλαμβάνει τη 13η θέση. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας η Κάρολα, με τη σύνθεση «Fangad Av En Stormvind».

1994: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, επικυρώνουν στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την περιορισμένη αυτοδιοίκηση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, στη Γάζα και στην Ιεριχώ, μετά από 27 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.

2020: Η Ελλάδα βγαίνει από την υποχρεωτική καραντίνα που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με σκοπό να σταματήσει η έξαρση του COVID-19.

Γεννήσεις

1008 – Ερρίκος Α’, βασιλιάς της Γαλλίας

1655 – Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, ιταλός οργανοποιός, που θεωρείται ότι εφηύρε το πιάνο

1929 – Όντρεϊ Χέπμπορν, Βρετανή ηθοποιός

1932 – Αντώνης Παπαδόπουλος, έλληνας κωμικός ηθοποιός

Θάνατοι

1519 – Λαυρέντιος των Μεδίκων, δούκας του Ουρμπίνο

2006 – Αλέξης Δαμιανός, Έλληνας σκηνοθέτης

2013 – Λουκάς Αδαμόπουλος, Έλληνας αθλητής