Μια μικρή μόνο ανάπαυλα στην Τήνο κάνει ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του για την τριήμερη κορύφωση της πασχαλινής εορτής και την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά στα καθήκοντά του, σημαίνοντας την επίσημη έναρξη της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας.

Αντιστοίχως υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη ζεσταίνουν τη γαλάζια εκλογική μηχανή για να πατήσουν μεταπασχαλινό γκάζι, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τα θετικά στοιχεία που αποτυπώνονται στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Marc- GPO) για την κυβερνώσα παράταξη, τα οποία δείχνουν μικρή άνοδο στα ποσοστά της, ξεπερνώντας τον πήχη που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του 33% των ευρωεκλογών του 2019, έχουν φέρει αισιοδοξία στους γαλάζιους επιτελείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η προεκλογική μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους, ωστόσο είναι θετικό – όπως υποστηρίζουν- ότι έχει αρχίζει η ΝΔ να “παίρνει κεφάλι” έναντι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (Marc-protothema), ο οποίος φαίνεται ότι σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αυξάνοντας το προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, στην εκτίμηση του αποτελέσματος. Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,4%, έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 18,7 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 9,8%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3%, η Νίκη με 3,4% η Νέα Αριστερά με 2,5%, οι Σπαρτιάτες (που ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις εκλογές) με 2,4%, το ΜέΡα25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής με 2,2% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσκόπηση αλλά και από το γκάλοπ της GPO δείχνουν ανάκαμψη της ΝΔ με το πολιτικό ενδιαφέρον των πολιτών να αρχίζει να φουντώνει και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Και σε αυτο ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας μέσω της κινητοποίησης των γαλάζιων στελεχών να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, Παράλληλα, στόχο έχει να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο, θέτοντας το ζήτημα της επανεπιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη ΝΔ μέσω των ευρωεκλογών, που αποκτούν χαρακτήρα ενδιάμεσης ψήφου. Συγκεκριμένα στη μέτρηση της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά για τα κόμματα: ΝΔ: 33,6% έναντι 16,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ: 8,8%, Σπαρτιάτες: 2,4%, Ελληνική Λύση: 9,1%, Νίκη: 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%, ΜέΡΑ25: 2,1%, Νέα Αριστερά: 2,7%, Δημοκράτες: 2,2%.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία με αμιγώς προεκλογικά χαρακτηριστικά, έδωσε το περίγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί το προσεχές διάστημα λέγοντας: «Για εμάς το πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχεια αυτής της πορείας ανάπτυξης, που έχει ήδη αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα» και έθεσε τα διλήμματα της ευρωκάλπης: α) συνέχιση της εθνικής σιγουριάς και οικονομικής ανακούφισης ή νέα πειράματα β) μεταρρυθμίσεις ή επιστροφή στην καθήλωση; γ) ευρωβουλευτές ικανοί να διεκδικήσουν ή εκπρόσωποι που κατηγορούν τη χώρα στο εξωτερικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο αυτό με στοχευμένες περιοδείες τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας θα επιχειρηθεί από τη γαλάζια παράταξη η αποδόμηση των κομμάτων που κινούνται πιο δεξιά, κάτι που ήδη έχει κάνει ο πρωθυπουργός με την αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία, αλλα και την ανάδειξη μιας πιο εθνικής ατζέντας προτάσσοντας – όπως τονίζει – τον πατριωτισμό στην πράξη. Με στόχο την επαναπροσέγγιση του πιο δεξιού ακροατηρίου θα σταλεί ένα μήνυμα συνέχισης της σταθερής πορείας της χώρας, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι την 9η Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια.