Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να κάνουν φέτος Πάσχα στο χωριό, αφού οι τιμές στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη πραγματικά καλπάζουν. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η τιμή της αμόλυβδης είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποια δημοφιλή νησιά η τιμή αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή του οβελία, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, θα είναι τουλάχιστον κατά ένα ευρώ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει σε κάποια συνοικιακά κρεοπωλεία ακόμη και τα 16 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή «φαρμάκι» αναμένεται να είναι και η τιμή για το σοκολατένιο αυγό, αφού οι διεθνείς τιμές στο κακάο έχουν πραγματικά εκτοξευθεί και, όπως αναφέρουν οι ζαχαροπλάστες, δεν μπορούν πλέον να συνεχίζουν να απορροφούν το υψηλό κόστος, κάτι που έκαναν σε έναν βαθμό έως τώρα.

Οι φόβοι που εξέφραζαν πολλοί ενόψει της μεγάλης εξόδου του Πάσχα ότι οι τιμές στα καύσιμα θα κινηθούν ανοδικά ή στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υποχωρήσουν, παρά τη μικρή έστω μείωση που εμφανίζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, δυστυχώς επαληθεύονται.

Σε μέσα επίπεδα η τιμή για την αμόλυβδη διαμορφώνεται σε 1,983 ευρώ το λίτρο, αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική μόλις κάποιος βγει από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε πολλές, αν όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι τιμές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να τη βρει κάποιος σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των δύο ευρώ.

Σε λίγο πιο πλεονεκτική θέση είναι οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που καίνε ντίζελ κίνησης, αφού η τιμή δεν ακολουθεί με την ίδια ένταση αυτή της βενζίνης. Σε μέσα επίπεδα είναι κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αττική σε έναν αξιόλογο αριθμό πρατηρίων βρίσκεται και οριακά κάτω από τα επίπεδα του 1,6 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια οι τιμές στη χονδρική, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών (ΟΚΑΑ), εμφανίζονται τσιμπημένες σε σχέση με πέρυσι.

Για τα αρνιά και τα κατσίκια η ανώτερη τιμή είναι στα 10,80 ευρώ το κιλό, ενώ η κατώτερη στα 8,5 ευρώ, ενώ για τα εισαγόμενα από τη Ρουμανία η χονδρική τιμή πώλησης κυμαίνεται από τα 9,5 έως και τα 10,5 ευρώ το κιλό.

Πέρυσι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι τιμές κυμαίνονταν από τα 8,5 έως και 9,5 ευρώ το κιλό για τα εγχώρια αμνοερίφια, ενώ το 2022 η τιμή ήταν στα 8,5 έως 9 ευρώ το κιλό.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές θα φτάσουν έως και τα 16 ευρώ το κιλό ή και λίγο ψηλότερα. Αντίθετα στη Βαρβάκειο οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Επίσης πιο χαμηλά διαμορφώνονται σύμφωνα με το e-katanalotis και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Η ανώτερη τιμή ανέρχεται σε 10,89 ευρώ το κιλό και η χαμηλότερη στα 9,78 ευρώ το κιλό.