Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 25 μεταναστών και περισυλλογή μίας σορού άντρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 29/4 χθες υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Το Λιμενικό ενημερώθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση και άμεσα στο σημείο έσπευσαν πέντε περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ενώ παράλληλα απογειώθηκε και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX.

Στις έρευνες συμμετείχε και ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στην περιοχή ήταν δυσμενείς με ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί εντάσεως 6-7 μποφόρ και θαλασσοταραχή.

Η ημιβυθισμένη λέμβος εντοπίστηκε σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από την περιοχή «ΔΡΑΚΑΙΟΙ».

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Βαθέος Σάμου και από εκεί παραδόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου.

Το ναυαγοσωστικό σκάφος, όμως με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εντόπισε και ανέσυρε έναν άντρα χωρίς τις αισθήσεις του, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά δήλωσή των διασωθέντων επέβαιναν στη λέμβο άλλα δέκα 10 άτομα που πιθανώς έχουν βγει στην ξηρά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χερσαία περιοχή «ΔΡΑΚΑΙΟΙ» εντοπίστηκαν άλλοι 10 από τους μετανάστες της Λέσβου, που είχαν βγει κολυμπώντας στη στεριά.

Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα για πιθανούς αγνοούμενους ενώ την προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Σάμου.