Η Γουλβς ζήτησε και επισήμως την κατάργηση του VAR στην Premier League από τη νέα σεζόν 2024-25 και οι ομάδες θα ψηφίσουν αρχές Ιουνίου για το αν όντως θα σταματήσει η χρήση του ή θα συνεχιστεί.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι. Το VAR έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μέχρι στιγμής και δεν αναφερόμαστε μόνο σε οπαδούς αλλά και σε ομάδες, όπως για παράδειγμα η Γουλβς, η οποία ζήτησε την κατάργησή του από την Premier League.

Πρόταση που θα συζητηθεί αρχές Ιουνίου, όταν οι 20 ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος, όπως αναφέρει το The Athletic, θα ψηφίσουν για την κατάργηση ή όχι του VAR. Για να καταργηθεί θα πρέπει τα 2/3, δηλαδή οι 14 από τις 20 ομάδες, να συμφωνήσουν με τη Γουλβς, η οποία αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της…

«Η Γουλβς υπέβαλε κι επίσημα αίτημα στην Premier League για ψηφοφορία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του πρωταθλήματος τον Ιούνιο σχετικά με την κατάργηση του VAR από την έναρξη της σεζόν 2024/2025. Η εισαγωγή του VAR το 2019/20 ήταν μια απόφαση που έγινε με καλή πίστη και με το καλύτερο συμφέρον του ποδοσφαίρου της Premier League στην καρδιά της.

Ωστόσο, έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες που βλάπτουν τη σχέση μεταξύ φιλάθλων και ποδοσφαίρου και υπονομεύουν την αξία της μάρκας της Premier League, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Επίδραση στους πανηγυρισμούς γκολ και το αυθόρμητο πάθος που κάνει το ποδόσφαιρο ξεχωριστό.

*Απογοήτευση και σύγχυση μέσα στα γήπεδα λόγω μακροχρόνιων ελέγχων VAR και κακής επικοινωνίας.

*Πιο εχθρική ατμόσφαιρα με διαμαρτυρίες και φωνές κατά του VAR

*Υπέρβαση του αρχικού σκοπού του VAR να διορθώσει ξεκάθαρα και προφανή λάθη, υπεραναλύοντας πλέον υποκειμενικές αποφάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη ρευστότητα και την ακεραιότητα του παιχνιδιού

*Μειωμένη ευθύνη των διαιτητών εντός γηπέδου, λόγω του διχτυού ασφαλείας του VAR, που οδηγεί σε διάβρωση της εξουσίας στον αγωνιστικό χώρο
Συνεχισμένα λάθη παρά το VAR, με τους φιλάθλους να μην μπορούν να αποδεχθούν το ανθρώπινο λάθος μετά από πολλές προβολές και επαναλήψεις, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη στα πρότυπα διαιτησίας

*Διατάραξη του γρήγορου ρυθμού της Πρέμιερ Λιγκ με μακροχρόνιους ελέγχους VAR και περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα οι αγώνες να διαρκούν υπερβολικά.
Η συνεχής συζήτηση σχετικά με τις αποφάσεις του VAR συχνά επισκιάζει τον ίδιο τον αγώνα και αμαυρώνει τη φήμη του πρωταθλήματος.

*Διάβρωση της εμπιστοσύνης και της φήμης, με το VAR να τροφοδοτεί εντελώς ανούσιους ισχυρισμούς για διαφθορά.

Η απόφαση να κατατεθεί το ψήφισμα ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση και με απόλυτο σεβασμό για την Premier League, την PGMOL και τους συναγωνιστές μας.

Δεν υπάρχει καμία ευθύνη – όλοι απλώς αναζητούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο – και όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργάζονται σκληρά για να προσπαθήσουν να κάνουν την εισαγωγή πρόσθετης τεχνολογίας με επιτυχία.

Ωστόσο, μετά από πέντε σεζόν VAR στην Premier League, ήρθε η ώρα για μια εποικοδομητική και κριτική συζήτηση για το μέλλον της.

Η θέση μας είναι ότι το τίμημα που πληρώνουμε για μια μικρή αύξηση στην ακρίβεια έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του παιχνιδιού μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να το αφαιρέσουμε από τη σεζόν 2024/25 και μετά».