Το διασημότερο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, η Σοφία, ταξίδεψε στο Ηράκλειο και απατώντας σε ερωτήσεις για την Κρήτη έθεσε εκ νέου το Κρητικό Ζήτημα, αναφέροντας ότι το νησί θα μπορούσε να γίνει αυτόνομο κρατίδιο.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το ρομπότ μίλησε στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής σε εκδήλωση που κόστισε 15.000 ευρώ και διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Εκεί, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες είχαν ήδη σταλεί νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμαστούν και να απαντηθούν καταλλήλως από την ίδια κατόπιν κατάλληλων εντολών των χειριστών της.

Όταν άρχισε να τοποθετείται για την Κρητική διατροφή, είπε «πόσο ευλογημένος τόπος είναι αυτό το νησί, είναι παντού αυτάρκης» και τότε ανέφερε επί λέξη, ότι, «η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο κρατίδιο».

Τα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «γκάφα ολκής» και τόνισαν ότι δεν έπρεπε να συμβεί σε μια εκδήλωση που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν έτοιμες ερωτήσεις.