Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ έκρινε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ «αδύναμες» για να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και έκανε πρόταση για να γίνει όλη η περιοχή ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Αργεντινής «Clarin».

«Όταν κάποιος δεν φέρνει αποτελέσματα είναι αδύναμος», δήλωσε ο κ. Ασάντ που ολοκλήρωσε το Σάββατο την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

«Η εμπειρία που έχουμε από τις ΗΠΑ είναι ότι δεν είναι ικανές να διαχειριστούν μια ειρηνευτική διαδικασία από την αρχή έως το τέλος», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.

«Το κύριο πολιτικό βάρος ορισμένων χωρών του Βορρά, όπως της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχει αλλάξει και έχει αντικατασταθεί από άλλες χώρες του Νότου όπως η Τουρκία και η Βραζιλία» ανέφερε ο κ. Ασάντ κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία του Ιράν με την Τουρκία και την Βραζιλία σχετικά με τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία της Βραζιλίας και της Τουρκίας είναι η αρχή μιας σχέσης συνεργασίας του νότου με το νότο» ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος στην εφημερίδα «Clarin».

Αναφορικά με την προβληματική για τα πυρηνικά όπλα ο κ. Ασάντ ανέφερε ότι η πάγια πρόταση της Συρίας είναι να γίνει η Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα».

«Εάν αφήσουμε να υπάρξει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή θα τεθεί εκτός ελέγχου και τα πράγματα θα φτάσουν μέχρι τέλους, αυτός είναι ο κίνδυνος. Και εάν το Ισραήλ συνεχίσει να είναι μια χώρα με πυρηνικά για στρατιωτικούς σκοπούς τότε αυτή η κούρσα των εξοπλισμών θα αρχίσει μια μέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» κατέληξε ο Σύρος Πρόεδρος.